Du mår som du umgås

  • Tomas Xavier - Hur vill du må idag?

Hur mår du idag? Glad? Smågrinig och irriterad? Uppgiven? Eller kanske lyckligt förväntansfull? Om du tar en titt runt omkring dig, hur verkar folk i din närhet må? Sannolikheten är stor att din sinnesstämning återspeglar din omgivning, för vare sig du gillar det eller inte, så blir du som du umgås.

Vi människor är flockdjur och för att det ska bli lugn och ro i flocken så är det bra om alla beter sig hyfsat likadant. Man kan ju t.ex. inte ha en lycklig stolle som springer runt och skapar oro i en för övrigt homogen grupp av seriöst missnöjda individer. Nej, lika barn leka bäst. Och det handlar inte bara om arbetslivet, det gäller för alla typer av relationer med andra människor. I fotbollslaget, kompisgänget, studiegruppen, bokklubben, föräldragruppen, kommunfullmäktige, familje- och kärleksförhållanden. Vi påverkas konstant av andra människors sinnestillstånd och det är helt naturligt. Det fina är att du kan välja hur du vill bli påverkad och av vem.

Det tog ett tag innan jag fattade hur det funkade. Innan jag knäckte koden. Hur kunde jag vara så nedstämd och uppgiven på en arbetsplats där själva jobbet egentligen var klockrent, samtidigt som jag kunde vara på topp och känna mig upprymd över att få skura toaletterna på Vårdcentralen? Skillnaden var naturligtvis människorna jag jobbade med. Eller snarare, deras attityd. På ena stället satt bittra och uppgivna människor som såg hela livet som ett enda stort olösbart problem, och på andra stället sprang det runt livsbejakande sköningar med ett leende på läpparna. Man behöver inte vara hjärnkirurg för att räkna ut att det får konsekvenser.

Och egentligen vet ju alla hur det funkar. Inte nödvändigtvis på ett medvetet plan, men vi känner det, tydligt. När vi umgås med ”rätt” människor så får vi en livskick, en skön känsla där allt känns enkelt och möjligt med en glädje som sitter i långt efteråt. På samma sätt behövs det inte någon längre stund i ”fel” sällskap innan huvudet hänger och allt känns tungt och deprimerande. Det riktigt tråkiga i sammanhanget är att väldigt många tror att det ”bara är så”. Att man inte kan göra något åt det, som om ditt sinnestillstånd vore ett känslomässigt lotteri med ett kilo bryggkaffe i potten, där du varje morgon krampaktigt håller tummarna för att inte dra ännu en nitlott.

Så är det naturligtvis inte, och det går att göra något åt det redan idag. Bestäm dig för att umgås mer med människor som är som du vill vara och som gör sådant som du vill göra. Svårare är det inte.

Fikar du med samma människor varje dag för att du verkligen gillar dem och mår bra i deras sällskap, eller är det bara för att du alltid gjort det? Sitter du i styrelsen för att du får en kick av det eller för att ingen annan ville ställa upp? Är du där du är idag för att du valt det och för att du växer och utvecklas som människa, eller har du bara ”blivit kvar”?

Din omgivning kan vara din värsta bromskloss eller din största tillgång. Du väljer.

Sköna människor är verkligen ingen bristvara, det gäller bara att lyfta blicken och våga ta klivet utanför papplådan. Om du börjar med ett ”Hej”, så kommer resten att ge sig självt.

Inspiratör och världsförändrare som lever med övertygelsen om att allt är möjligt. Med kommunikation som koncept hjälper jag människor och företag att bli bättre på kommunikation och bemötande.

Inget Svar till "Du mår som du umgås"